Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Κατασκήνωση «Μεταμόρφωσις Σωτήρος», καλοκαίρι 2013 στα Κωστέϊκα, Κ. Βασιλικής, Δήμου Ναυπακτίας. Γ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΑΓΟΡΙΑ Γυμνασίου - Λυκείου - Φοιτητές ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ  
ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ !
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ 2013
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΡΦΥΡΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΙΤ/ΝΩΝ ΑΧΑΪΑΣ


Το εφετινό  κατασκηνωτικό έργο, της Αδελφότητος Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου, έκλεισε με τον καλλίτερο και πιο ελπιδοφόρο τρόπο, για τα νιάτα. Η ωριμότητα των κατασκηνωτών, η εμπειρία τους, η ζωντάνια τους, και η θέληση για την κοινή ζωή, συνετέλεσαν όλα μαζί, στο να δώσουν πράγματι την εικόνα μιας Κατασκηνωτικής περιόδου, από τις καλλίτερες που πέρασαν τα τελευταία χρόνια.
Έτσι καταγράφηκε απολογιστικά η Γ΄ κατασκηνωτική περίοδος των εφήβων.
Μέσα σε ένα υπέροχο κλίμα, γεμάτο ενθουσιασμό, γεμάτο πίστη, γεμάτο ζωντάνια, γεμάτο ΧΡΙΣΤΟ και ΠΑΡΑΔΟΣΗ, αλλά και με ζηλευτή οργάνωση και φροντίδα, έγινε η τελετή λήξης της  3ης κατασκηνωτικής περιόδου 2013, στις 27 Αυγούστου 2013. 
 
Δείτε τη συνέχεια εδώ:

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΝΑΥΠ. [ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘ. ΖΗΣΙΜΟΣ]

“ΑΙ ΓΕΝΕΑΙ ΠΑΣΑΙ”
«Ρίζες και κλωνάρια ενός Πλατάνου»
 
Του ανταποκριτή μας ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΡΦΥΡΗ
Μια ξεχωριστή και μοναδική για την περιοχή και τα συγγραφικά δεδομένα ετοίμασε ο Πλατανιώτης διευθυντής και εκδότης της τοπικής εφημερίδας «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» κ. Βασίλης Αθαν. Ζήσιμος και την παρουσιάζει το ερχόμενο Σάββατο 17η Αυγούστου βράδυ και ώρα 20.00 στην κεντρική πλατεία του Πλατάνου, μπροστά από τον Ιερό Ναό του πολιούχου του Πλατάνου Αγιο Νικόλαο.

Την βιβλιοπαρουσίαση συντονίζει ο πρώην πρόεδρος της ΕΝΑΜ και ΟΣΥΝ, λογοτέχνης, συγγραφέας και ιστορικός της περιοχής κ. Χαράλ. Χαραλαμπόπουλος.
 
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ: 2634061335 & 6974909681

Ο Βασίλης Αθ. Ζήσιμος γεννήθηκε στον Πλάτανο Αιτωλοακαρνανίας, το 1947, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και το τριτάξιο Γυμνάσιο. Από τότε εγκαταστάθηκε για 35 και πλέον χρόνια μόνιμα στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του και την υπαλληλική του καριέρα, ως υπάλληλος ΕΛΤΑ.

Υπήρξε δυναμικό μέλος της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας ΕΔΗΝ και μετέπειτα Ε.Σ.ΔΗ.Ν., εργάστηκε ως στέλεχος και επιστημονικός συνεργάτης του Πλατανιώτη υφυπ. Εσωτερικών κ. Αθαν. Δημητρακόπουλου.

Παντρεύτηκε την συνάδελφό του στα ΕΛΤΑ κα Ελένη Καλαντζή από την Φιλοθέη Δωρίδας και απέκτησαν δυο γιούς τον Νάσο και τον Δημήτρη, που βρίσκονται στο ζενίθ της επιστημονικής των καριέρας, με πολύ γερά και άξια πατήματα.

Αργότερα ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος του πρώτοιδρυθέντος Δήμου Πλατάνου Ναυπακτίας, υποψήφιος Δήμαρχος Πλατάνου και αρχηγός αξιωμ. Δημοτ. Αντιπολίτευσης, με πλούσιο έργο και παρεμβάσεις στα Δημοτικά δρώμενα. Αξέχαστες θα μείνουν οι προτάσεις - μελέτες εργασίες του για την αξιοποίηση της περιοχής, με κορυφαίες την σύσταση και σξιοποίηση του οικισμού Πλατάνου και των άλλων μεγάλων κέντρων της ορεινής Ναυπακτίας, την σχεδίαση και υλοποίηση Οδικής Ολικής Διαδικτύωσης  Ομορων Δήμων της ορεινής Ναυπακτίας [Πλατάνου, Αποδοτίας, Δομνίστας, Πυλλήνης, Θέρμου], της αξιοποίησης των σχολαζόντων οικοπέδων και κτιρίων της περιοχής, ίδρυση οργανωμένων καταφυγίων θηραμάτων κ.λ.π.
 
Ο συγγραφέας κ. Βασίλης Αθ. Ζήσιμος
Από το 2003 ξεκίνησε ένα πολύ δύσκολο, κοπιαστικό και χρήσιμο πολιτιστικό έργο διάσωσης των οικογενειακών στοιχείων των γενεαλογικών δένδρων του Πλατάνου και Κάτω Πλατάνου [Βονώρτας]. Επεξεργάστηκε και κατέγραψε 195 πλατανιώτικες ρίζες,  μικρές αρκεί να αποτελούν μια οικογένεια, αλλά και μεγάλες πλέον  των 670 ατόμων, η πλειονότητα των οποίων φθάνει μέσα στην  Τουρκοκρατία, περισσότερες από μία γενιές.  Καταγράφονται  δε  15.183 άτομα. 
Το καλαίσθητο λεύκωμα
Την εργασία του που ολοκλήρωσε πρόσφατα, εξέδωσε σε επιμελημένο και καλαίσθητο βιβλίο-λεύκωμα. έχει  τίτλο  «ΑΙ ΓΕΝΕΑΙ ΠΑΣΑΙ»  και υπότιτλο «Ρίζες και κλωνάρια ενός Πλατάνου». Είναι  μια επιμελημένη έκδοση τυπωμένη με διαγράμματα σε χαρτί  chamois των  100 gr, είναι ραφτό  και κολλητό σε σχήμα oval,  με σκληρό εξώφυλλο, πανόδετο, με αφρολέξ και χρυσοτυπία ανάγλυφη. Αποτελείται από 660 σελίδες σε μεγάλο μέγεθος   31  Χ 25 εκατοστά.  Περιλαμβάνει αποδεικτικά στοιχεία και 267 φωτογραφίες συγχωριανών μας που γεννήθηκαν προ του 1900.
Το βιβλιολεύκωμα προλογίζουν ο Σεβ. Μητροπολίτης  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλές, ο Ναυπάκτιος ιστορικός & ιστοριοδίφης κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, ο ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής του  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Παπανικολάου - Πλάτανος και ο  Δικηγόρος, π. Υφυπουργός, Βουλευτής και Πρόεδρος των ΕΛ-ΤΑ κ. Θανάσης Δημητρακόπουλος.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Βασίλη Ζήσιμο για την επιμονή, την υπομονή του, τους κόπους του, την θέλησή του και τον αγώνα του. Ένα τέτοιο έργο, δύσκολα στα τοπικά χρονικά και με αυτές τις δυσκολίες και αντιξοότητες να ξαναεπιχειρηθεί και να ολοκληρωθεί.
                                          Γιάννης Νικ. Πορφύρης

                                Πρόεδρ. Αιτωλοακαρνάνων Αχαϊας

                                    «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟ

ΤΡΙΤΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΙΕΡΟΘΕΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Επιμέλεια ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΠΟΡΦΥΡΗ
ΠΡΟΣ:  τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο Βλάχο
ΠΟΛΥΚΕΦΑΛΟΣ ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ, Σεβασμιώτατε  πάτερ, ΑΔΗΣ Ο ΠΑΜΦΑΓΟΣ, ιερείς του Θεού του Υψίστου, ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ, είναι όσοι συνοδοιπορούν με τα τερτίπια του Μητροπολίτη – εναντίον του Μοναστηριού – είναι η αμαρτία, η αλαζονία, το μίσος κλπ εναντίον των συγκαλογέρων του πνευματικών του τέκνων.

Αύγουστος ο Μήνας της Κυρα-Δέσποινας της Παναγιάς μας. Αρχίζουν οι διακοπές, τα πανηγύρια, τα βιολιά, τα όργανα και τα τύμπανα…

Αδέλφια μου, Έλληνες του τόπου μας, όπως κι εγώ είμαι ξενιτεμένος από μικρό παιδί στην ξενιτιά, πόσο ποθώ την Πατρίδα μας, τον τόπο μας, το Δεκαπενταύγουστο, που θεωρούμε το Πάσχα του καλοκαιριού, πόσο θα ήθελα να ήμουν και εγώ κοντά σας να χαρώ αυτές τις ημέρες…

Πόσο θα ήθελα να ανεβώ στο Μοναστήρι του τόπου μας και να δω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας να συλλειτουργεί με τους πατέρες της Μονής, ιδίως την εορτή του Σωτήρος, που γιορτάζει το Μοναστήρι… Θα ήθελα να έβλεπα και να άκουγα τον Σεβασμιώτατο, ωσάν άλλος Απόστολος Παύλος να λέγει.. «αγάπην αν δεν έχετε, τότε είσθε κύμβαλα αλλαλάζοντα και σκουριασμένοι ντενεκέδες»… κάπως έτσι μου το είπε η σύζυγός μου που άκουγε τον ιερέα της Εκκλησίας μας.

Μιλώντας για τον Απόστολο Παύλο, αν κατέβαινε εξ ουρανού και ήρχετο στην περιφέρειά μας, ποιοι θα ήταν οι πρώτοι να τον καλωσορίσουν;  Οι λαϊκοί, ή οι κληρικοί; Θα μαζευτούν οι Δεσποτάδες με τα απαστράπτοντα χρυσοποίκιλτα εγκόλπια, με τις σπινθηροβολούσες μίτρες τους, τις ολόλαμπρες στολές των παπάδων μας και τα δεσποτικά ραβδιά με τα στέμματά τους με τις φωνές τους…

Φανταστείτε φίλοι μου αν ερχόταν ο Απόστολος Παύλος στην Εορτή της Παναγίας της Ναυπακτιώτισσας με το ραβδί του, χωρίς μήτρες στο κεφάλι, χωρίς πολυτελές μπαστούνι, χωρίς αυτοκίνητο πολυτελείας, χωρίς διαταγές και αστραπές και βροντές…

Δεν μπορώ να φανταστώ τον Απόστολο Παύλο να κυβερνά σαν Αλή Πασάς τους πιστούς του. Όλη αυτή η εμφάνισης του ιερατείου μας είναι μια άρνησης του Χριστιανισμού. Εάν ερχόταν σήμερα με αλεξίπτωτο ο Μέγας Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα μας, που έχει 80 δεσποτάδες, 8000 παπάδες, 100 Ιεροκήρυκες, αναρίθμητους ιεροψαλτάδες, καλόηχους και κακόηχους, πολλούς θεολόγους, καλογέρους, ασκητάδες, και πολλούς άλλους αν βρεθεί ένας με ένα μεγάλο στριφτήρι, και σαν το λεμόνι που στύβουμε, δεν θα φτάναμε ούτε στο νυχάκι τον Απόστολο Παύλο.

Αν ερχότανε σήμερα στην Ελλάδα μας ο Απόστολος Παύλος των Εθνών Παύλος, οι μεγαλύτεροι εχθροί του, που δεν θα τον αφήνανε ούτε 24 ώρες να μείνει, ούτε ένα ποτήρι νερό να του δώσουν, θα ήτανε – ποιοι φίλοι συμπατριώτες μου;;; Οι δεσποτάδες… Όχι όμως όλοι αλλά οι κακοί εκείνοι δεσποτάδες που έδιωξαν τον Μέγα Βασίλειο, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τον Μέγα Αθανάσιο κλπ.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είπε: «Στην ζωή μου δεν εφοβήθηκα τίποτε και κανέναν, παρά τον Κύριον μου και Θεόν και εγκολποφόρους επισκόπους. Πλην «ολίγων».  
Εάν ερχόταν τώρα ο Απόστολος Παύλος, οι δεσποτάδες θα καλούσαν την αστυνομία για να τον εξορίσουν… Ω θεομπαίχτες υποκριτές! Κάθε τίμιος κληρικός με θάρρος και έλεγχο, δεν έχει θέση στην φαυλοκρατούμενη Εκκλησία;

Κύριε Ιερόθεε, Αρχιερεύ του Θεού του Υψίστου, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος κυρός Σπυρίδων Βλάχος – εξ Ιωαννίνων – αγαπούσε τα Μοναστήρια. Τα έλεγε προπύργια της Ορθοδοξίας… Τι συλλογίζεσαι; Θα λειτουργήσουμε στο Μοναστήρι μας ή ακόμα δεν έφυγε ο ΘΥΜΟΣ ΣΑΣ; Περιμένουμε… Εχάραξα τα ανωτέρω μόνο και μόνο μήπως ξυπνήσω την συνείδηση σας. Όλοι εσείς που διαβάζετε, μην ντρέπεστε δια του λόγου το αληθές. Και οι άλλοι οι θεολογούντες, αφήστε τις φιλοσοφίες σας και γράψτε την αλήθεια και όχι άρρητα ρήματα. Μη γίνεστε συναίτιοι του κακού.
          [Ακολουθεί και Δ επιστολή]
ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ
Παναγιώτης Α. Κακούρας