Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΕΔΩ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΖΩΪΤΟΣ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΔΟΛΑΤΡΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΖΩΪΤΟΣ
ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΔΟΛΑΤΡΗΣ




Με την πέννα του ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΡΦΥΡΗ

Ολοι, σχεδόν, οι Ναυπάκτιοι και δη οι ορεινοί αγαπούν πολύ τη γενέτειρά τους. Μερικοί όμως ξεχωρίζουν για το κάτι παραπάνω. Ξεχωρίζουν γιατί στην αγάπη τους προστίθεται και η προσφορά τους. 
Ένας μεγάλος πατριδολάτρης από την Αμπελακιώτισσα είναι και ο Κωνσταντίνος Γ. Ζωϊτός, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Ο.ΣΥ.Ν., ο πετυχημένος επιστήμονας υπάλληλος του Ο.Τ.Ε., ο καθηγητής Μαθηματικών, ο άνθρωπος που πέρασε μια ζωή μέσα στην εκκλησία και την Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης! 
Γέννημα θρέμμα της Αμπαλακιώτισσας, γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1932, από ευσεβή οικογένεια. Γιός υπερπολύτεκνης οικογένειας, του Γεωργίου Ζωϊτού και της Αλεξάνδρας, που ανέθρεψε οκτώ βλαστάρια. Ο αδελφός του παππού του ήταν ιερέας του χωριού, ο παπαΠαναγιώτης Ζωϊτός, αγαπητός στο χωριό λευϊτης.
Η χριστιανική ανατροφή της οικογένειάς του τον έφερε από μικρό να διακονεί τον Αγιο Νικόλαο και το μοναστήρι, της Παναγίας. Αγάπησε όσο κανείς άλλος το χωριό του, τον Αγιο Νικόλαο και την Ιερά Μονή. Ξεκίνησε στα πρώτα του τρυφερά χρόνια να προσφέρει τις υπηρεσίες του σαν ιερόπαις, «παπαδάκι» και συνέχισε σαν παράγοντας του χωριού.

Η Παναγία, ο Αγιος Νικόλαος και ο Αγιος Πολύκαρπος, ευλόγησαν τα βήματα του Κωνσταντίνου και πρόκοψε στη ζωή του. Τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, εν μέσω φτώχειας, στερήσεων, δυσκολιών και αγώνα. Το 1953 υπηρέτησε στρατιώτης και μετά από δυο νεκρά χρόνια στο χωριό, ξανά μετανάστευσε στην Αθήνα, οπότε το 1959 διορίστηκε Τεχνικός Υπάλληλος Ο.Τ.Ε. κατόπιν διαγωνισμού.

Παντρεύτηκε την Βασιλική Κλάδη από το Αιτωλικό και απέκτησε δυο γιούς, τώρα καμαρώνει και ένα εγγονό.
Το 1961 πήρε τη μεγάλη απόφαση να σπουδάσει Μαθηματικά, 13 χρόνια αφ’ ότου τελείωσε το Γυμνάσιο. Ετσι τελείωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μετάταξη στον Οικονομικό Κλάδο του Ο.Τ.Ε. 
Ετσι εργάστηκε στην Μηχανογράφηση του Ο.Τ.Ε. όπου έκανε λαμπρή καριέρα μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, το έτος 1988.
Δεμένος ψυχή τε και σώματι με την Αμπελακιώτισσα, από νωρίς εντάχθηκε στους υπηρέτες του μέσω των εκπολιτιστικών συλλόγων. Ίδρυσε Σύλλογο των εν Αθήναις Αμπελακιωτών και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ο.ΣΥ.Ν. Υπήρξε πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος του Ο.ΣΥ.Ν.  και εκ των ιδρυτών της εφημερίδας ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΗ.

Αυτός είναι ο Κώστας ο Ζωϊτός, ο αμετανόητος λάτρης και συνάμα υπηρέτης της Αμπελακιώτισσας! Με σεβασμό, θαυμασμό και χαρά φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας το περιληπτικό κατατοπιστικό βιογραφικό του. Ελπίζουμε σε έπόμενο δημοσίευμά μας να δούμε μαζί και να προσεγγίσουμε τα τεράστια προβλήματα του χωριού, ειδικά την τελευταία χρονική περίοδο, που σημαδεύτηκε με τον αφανισμό τόσο της τεράστιας περιουσίας του μοναστηριού, όσον και των ιερών κειμηλίων του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου