Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΤΑ “ΜΥΡΙΠΝΟΑ ΑΝΘΗ” ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΗΣ ΜΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ETOLPATRASNEWS

http://syletpatr.blogspot.gr/2013/06/blog-post_24.html
ΤΑ “ΜΥΡΙΠΝΟΑ ΑΝΘΗ” ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΗΣ ΜΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ
 Quiz
Μην περιμένετε …ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα… αυτά μόνο ο «Δαφέρμος» τα δίνει…, ο θεός τα ξέρει και όποιος από εμάς τα ξέρει, τα μουρμουρίζει… μέσα του! Αργά ΄ή γρήγορα όμως, ίσως «σπάσει ο διάολος το ποδάρι του» και τα περιποιηθεί η τσιμπίδα οικονομικών «ψαχουλευτών».

1.     Σε ποια Μητρόπολη της Ελλάδος, στα «πρωτεύοντα» και πρωτοκλασάτα στελέχη του επιχώριου ιεράρχη της συμπεριλαμβάνονται:
α) Ένας πρώην πολύ … σεσημασμένος κλέφτης και απατεώνας, άνθρωπος του πεζοδρομίου…. που κατάγεται εκτός περιοχής μητροπόλεως,
β) Ένας μέγας χασισοκαλλιεργητής και χασισέμπορος (δυστυχώς αθωώθηκε με ισχυρή πολιτική παρέμβαση)
γ) Ένας σεσημασμένος «κίναιδος», μιλάμε για πρώτο κελεπούρι της πιάτσας,
δ) ένας αρχαιοκάπηλος και κειμήλιοκάπηλος και
ε) ένας στυγνός φονιάς σκύλων, κυρίως με φόλες…;;;
 


2.  Ποιοι από τους παραπάνω, έχουν αποκτήσει τεράστια περιουσία, (κυρίως πολυκατοικίες, πολυτελή σπίτια, αγροτεμάχια, κ.λ.π, κ.λ.π.,) σαν σεμνοί ιερείς και λευίτες ταπεινοί! Ποιος έχει πολυκατοικία (προίκα στην κόρη του) στη Λαμία και ποιος στο Θέρμο (;) και ταυτόχρονα κι άλλα κι άλλα…

3.Ποιοι ιερείς (συνεργάτες) γνωστού επιχώριου μητροπολίτη, φοβισμένοι από … οικονομικό σχετικό θέμα … έτρεξαν στα ΑΤΜ  και τις τράπεζες και άδειασαν λογαριασμούς ατομικούς και οικογενειακούς;;; Ακόμα και σε σακούλες σκουπιδιών μετέφεραν τα χρήματα….

Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμε: Αν μεταμελήθηκαν και άλλαξαν, τότε είναι ευλογημένοι και υποψήφιοι άγιοι. Αν συνεχίζουν, τότε;;;
Ολοι είμαστε αμαρτωλοί, άλλος πολύ και άλλος λιγότερο!!! Ουδείς αναμάρτητος ει μη ο Θεός!!  Έως εδώ πολύ καλά… Και ακόμη να προσθέσω, ότι ο Κύριος, χαρακτηρίστηκε «τελωνών φίλος και αμαρτωλών» (Ματθ. ια, 19). Μάλιστα και συνέτρωγε με τους τελώνες και τους αμαρτωλούς.
Και τότε ήταν που έσχιζαν τα ρούχα τους οι Φαρισαίοι από την αγανάκτησή τους. Έλεγαν στους μαθητές του: «Διατί μετά των τελωνών και αμαρτωλών εσθίει ο δάσκαλος υμών;» (Ματθ. θ,11). Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Χριστός. Και ήταν η απάντησή του αποστομωτική. «Ου γαρ ήλθον καλέσαι δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν» (Ματθ. θ, 13).
Με τη σκέψη αυτή ο Κύριος άνοιξε κουβέντα με την παραστρατημένη Σαμαρείτισσα γυναίκα στο Φρέαρ του Ιακώβ. Με την ίδια πάλι σκέψη πήγε στο σπίτι του αρχιτελώνη Ζακχαίου. Για τον ίδιο λόγο δεν έριξε πέτρα στην μοιχαλίδα γυναίκα. Για τον ίδιο λόγο δεν έριξε πέτρα στη μοιχαλίδα γυναίκα. Για τον ίδιο σκοπό μίλησε και στο ληστή, πάνω στο σταυρό. Με αυτόν τον ίδιο στόχο πλησίαζε και δεχόταν κοντά του όλους τους αμαρτωλούς. Και μετανόησαν όλοι αυτοί; Όλοι. Οι δύο πρώτοι έγιναν άγιοι και τους γιορτάζουμε κάθε χρόνο. Τη Σαμαρείτισσα γυναίκα στις 26 Φεβρουαρίου. Το Ζακχαίο στις 20 Απριλίου. Και ο ληστής, με τη μετάνοιά του, είναι ο πρώτος που πήρε θέση μέσα στον Παράδεισο.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΕΔΩ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ - ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ



http://ampelakiotnea.blogspot.gr/2013/06/blog-post_416.html
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ!
ΤΡΕΙΣΗΜΙΣΙ ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟ!!! ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ!!!


Δεκάδες Κουζιτσάνοι, (καταγόμενοι εξ Αμπελακιώτισσας δηλαδή) είτε από το  e mail,  είτε από το F.B., είτε με προσωπική επικοινωνία από Ελλάδα και εξωτερικό, με πολύ αγάπη, με πολύ ευγνωμοσύνη, με πολύ ενδιαφέρον με συνδράμουν στην δημοσιοποί9ηση του δράματος που ζει το ευλογημένο τους ή «πρώην ευλογημένο» όπως λυπημένα τονίζουν… Τους ευχαριστούμε όλοι από το σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Αχαϊας, τους αγαπάμε και έχουμε καθήκον να το πράττουμε!


Υπάρχουν, όμως και «ευτυχώς» ελάχιστες εξαιρέσεις!! Ναι καλά ακούσατε!! Μόλις συμπλήρωσα τρεις περιπτώσεις, σας τις παρουσιάζω… Είχα λοιπόν τρεις «έξαλλους»  αναγνώστες μου. Δεν θα ανακοινώσω ονόματα, αλλά θα τους φωτογραφίσω, ή θα τους ζωγραφίσω και ο «νοών, νοείτω». Όχι ότι δεν επιτρέπεται, αλλά επειδή ίσως μετά τη συζήτηση να κατάλαβαν το λάθος τους, γιατί τους είδα να … φοβούνται να πουν τις απόψεις τους στην ΚΑΜΕΡΑ να μάθει όλος ο κόσμος τις απόψεις τους!

Πρώτο κοινό γνώρισμα διαμαρτυρομένων: Είναι άνθρωποι κλειδιά τοπικού συλλόγου. Δεύτερον γνώρισμα, δεν θέλουν να ανακατευόμαστε στα θέματα του χωριού τους. Τρίτον γνώρισμα, μισούν την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου, Τέταρτον γνώρισμα, επιθυμούν τα θέματα να αποσιωπούνται (γιατί;;;) Πέμπτον γνώρισμα, απειλούν. Και τελευταίο κοινό γνώρισμα, έχουν χάσει την ψυχραιμία τους.


Πρώτη περίπτωση: Ανθρωπός τις, ζωηρός και …θυμωμένος τηλεφώνησε από κινητό τηλέφωνο και είπε περιληπτικά: α) Τι δουλειά έχεις να ανακατεύεσαι στα ζητήματα του χωριού μας! β) Αυτά που γράφεις για τη Μητρόπολη και το μοναστήρι της Αμπελακιώτισσας είναι ψέματα. γ) Θα σου ΚΑΝΟΥΜΕ (πληθυντικός) μήνυση, άρα είναι οργανωμένοι… και μάλλον βαλτός! δ) Τίποτε δεν χάθηκε από το χωριό μας, τίποτε δεν πουλήθηκε … μόνο οι κλέφτες έκλεψαν το λείψανο… τουλάχιστον ας το έλεγε «ΑΓΙΟ ΛΕΙΨΑΝΟ». ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Του ζήτησα, περίμενε να σου καταγράψω ΕΠΩΝΥΜΑ τη συζήτηση σαν τηλεφωνική συζήτηση, να ακούει ΕΠΩΝΥΜΑ ο κόσμος την γνώμη σου, μου το έκλεισε βρίζοντας

Δεύτερη περίπτωση: Κύριος στέλεχος συλλόγου ευγενικός, όταν ανταμωθήκαμε σε πανηγύρι κάποιου χωριού, με υψηλή θέση και εκτελών «λειτούργημα», όχι υπηρεσία, με «μάλωσε» έντεχνα γιατί έγραψα για τις εικόνες του Αγίου Νικολάου,  γιατί είναι ανακριβή, πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα το αποδείξει, μακάρι (!) τότε δεν θα υπάρχει θέμα… Γενικά τον στεναχώρησαν τα δημοσιεύματα μας, δεν παρεκτράπηκε, κράτησε τα προσχήματα και το επίπεδο. Του ζήτησα να τα πεί στην ΚΑΜΕΡΑ και το απέκλεισε.

Τρίτη περίπτωση: Η χαρακτηριστικότερη και πλέον επιθετική! Συνέβη στην κεντρική πλατεία μεγάλης πόλης. Ο κύριος που έκανε την επίθεση, «υψηλογαλονάτος» σε μεγάλης «δεκαδικής» κλάσεως ηλικιακά, εκ των γνωστότερων «υπηρετών» της τοπικής συλλογικής ευανδρίας, λάτρης και συνεργάτης της Ι.Μ. Ναυπάκτου και  όλων των δορυφορικών κυττάρων της.  Έξαλλος, ο αγαπητός μας συμπατριώτης, δημόσια και εκτός εαυτού, με … στόλισε με τα παρακάτω: «… τι είναι αυτά που γράφεις για το χωριό μου…», «… σέρνεις ένα σύλλογο προς το μοναστήρι και κατά του δεσπότη μας…», «… απαράδεκτα πράγματα αυτά που γράφεις…», «… δεν έχεις καμιά δουλειά  να ασχολείσαι με το χωριό και το μοναστήρι…», «… διάβάζουμε όλα όσα γράφεις, θα σου ΚΑΝΟΥΜΕ μήνυση….», κ.λ.π., κ.λ.π., κ.λ.π.! Του ζήτησα, λοιπόν να τα πεί στην ΚΑΜΕΡΑ και το απέκλεισε…
 

Δεν θα ψιλοκοσκινίσω τα τρία μου αυτά «φιλαράκια» τώρα, απλά θα κάνω λίγες ολιγόλεπτες και περιληπτικές παρατηρήσεις:

α) Ερωτώ, στο χωριό τους, υπάρχει πρόβλημα, υπάρχουν ΧΑΛΙΑ ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ, ναι ή όχι;;; Εξαφανίστηκαν ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ;;

β) Απομονώθηκε το χωριό από το μοναστήρι;;; Παλιά ΧΩΡΙΟ & ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ βάδιζαν χέρι - χέρι, μέσα από επιτροπές, μέσα από ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ των χωριανών για το μοναστήρι;;;

γ) Λείπουν, παιδιά, ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ από το μοναστήρι της  Αμπελακιώτισσας και τον Αγιο Νικόλαο, πόσα και ποια;;

δ) Ο τελευταίος επιτεθείς κύριος, ΕΜΑΘΕ, ήταν γνώστης …, ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ μια και ήταν μπροστάρης σε σύλλογο τότε για την ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ από το υπόγειο της Μονής;;; Τι έκανε; Εμεινε ΑΠΑΘΗΣ; Οι εργάτες μάστορες που τα εξαφάνισαν ήταν αμαθείς και αγράμματοι, αυτός ΕΚ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΘΕΝ τι έκανε;; Εχουν ιστορική ευθύνη και ΗΘΙΚΑ και ΠΟΙΝΙΚΑ;;;

ε) Τι ξέρει για τα 531.000 ΕΥΡΩ που πήρε ο άξονας ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΟΥ από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, το έτος 2007 για το Μοναστήρι Αμπελακιώτισσας, σαν σύλλογος, ενδιαφέρθηκε αν επενδύθηκαν σωστά, αν έπιασαν τόπο;;; 



ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΜΟΥ έστω και επιτιθέμενους και λαύρους, επειδή μου δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε κουβέντα για τα καλά τους έργα.

Στο επόμενο θα δούμε μαζί τη συνέχεια με θέμα: ΙΕΡΑ ΛΙΒΑΝΙΣΜΑΤΑ & ΕΠΑΙΝΟΙ  συνεργατών, φίλων υψηλά ισταμένων, ΕΜΠΛΕΚΟΜΈΝΩΝ στο «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ» κουβάρι, μέσα από το ίδιο το περιβάλλον!

ΕΔΩ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΖΩΪΤΟΣ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΔΟΛΑΤΡΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΖΩΪΤΟΣ
ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΔΟΛΑΤΡΗΣ




Με την πέννα του ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΡΦΥΡΗ

Ολοι, σχεδόν, οι Ναυπάκτιοι και δη οι ορεινοί αγαπούν πολύ τη γενέτειρά τους. Μερικοί όμως ξεχωρίζουν για το κάτι παραπάνω. Ξεχωρίζουν γιατί στην αγάπη τους προστίθεται και η προσφορά τους. 
Ένας μεγάλος πατριδολάτρης από την Αμπελακιώτισσα είναι και ο Κωνσταντίνος Γ. Ζωϊτός, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Ο.ΣΥ.Ν., ο πετυχημένος επιστήμονας υπάλληλος του Ο.Τ.Ε., ο καθηγητής Μαθηματικών, ο άνθρωπος που πέρασε μια ζωή μέσα στην εκκλησία και την Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης! 
Γέννημα θρέμμα της Αμπαλακιώτισσας, γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1932, από ευσεβή οικογένεια. Γιός υπερπολύτεκνης οικογένειας, του Γεωργίου Ζωϊτού και της Αλεξάνδρας, που ανέθρεψε οκτώ βλαστάρια. Ο αδελφός του παππού του ήταν ιερέας του χωριού, ο παπαΠαναγιώτης Ζωϊτός, αγαπητός στο χωριό λευϊτης.
Η χριστιανική ανατροφή της οικογένειάς του τον έφερε από μικρό να διακονεί τον Αγιο Νικόλαο και το μοναστήρι, της Παναγίας. Αγάπησε όσο κανείς άλλος το χωριό του, τον Αγιο Νικόλαο και την Ιερά Μονή. Ξεκίνησε στα πρώτα του τρυφερά χρόνια να προσφέρει τις υπηρεσίες του σαν ιερόπαις, «παπαδάκι» και συνέχισε σαν παράγοντας του χωριού.

Η Παναγία, ο Αγιος Νικόλαος και ο Αγιος Πολύκαρπος, ευλόγησαν τα βήματα του Κωνσταντίνου και πρόκοψε στη ζωή του. Τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, εν μέσω φτώχειας, στερήσεων, δυσκολιών και αγώνα. Το 1953 υπηρέτησε στρατιώτης και μετά από δυο νεκρά χρόνια στο χωριό, ξανά μετανάστευσε στην Αθήνα, οπότε το 1959 διορίστηκε Τεχνικός Υπάλληλος Ο.Τ.Ε. κατόπιν διαγωνισμού.

Παντρεύτηκε την Βασιλική Κλάδη από το Αιτωλικό και απέκτησε δυο γιούς, τώρα καμαρώνει και ένα εγγονό.
Το 1961 πήρε τη μεγάλη απόφαση να σπουδάσει Μαθηματικά, 13 χρόνια αφ’ ότου τελείωσε το Γυμνάσιο. Ετσι τελείωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μετάταξη στον Οικονομικό Κλάδο του Ο.Τ.Ε. 
Ετσι εργάστηκε στην Μηχανογράφηση του Ο.Τ.Ε. όπου έκανε λαμπρή καριέρα μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, το έτος 1988.
Δεμένος ψυχή τε και σώματι με την Αμπελακιώτισσα, από νωρίς εντάχθηκε στους υπηρέτες του μέσω των εκπολιτιστικών συλλόγων. Ίδρυσε Σύλλογο των εν Αθήναις Αμπελακιωτών και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ο.ΣΥ.Ν. Υπήρξε πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος του Ο.ΣΥ.Ν.  και εκ των ιδρυτών της εφημερίδας ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΗ.

Αυτός είναι ο Κώστας ο Ζωϊτός, ο αμετανόητος λάτρης και συνάμα υπηρέτης της Αμπελακιώτισσας! Με σεβασμό, θαυμασμό και χαρά φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας το περιληπτικό κατατοπιστικό βιογραφικό του. Ελπίζουμε σε έπόμενο δημοσίευμά μας να δούμε μαζί και να προσεγγίσουμε τα τεράστια προβλήματα του χωριού, ειδικά την τελευταία χρονική περίοδο, που σημαδεύτηκε με τον αφανισμό τόσο της τεράστιας περιουσίας του μοναστηριού, όσον και των ιερών κειμηλίων του.




Πλάτανος: Ένας διαχρονικός πολιτισμός Συγγραφέας: Νικόλαος Σπ. Βούλγαρης

Πλάτανος: Ένας διαχρονικός πολιτισμός Συγγραφέας: Νικόλαος Σπ. Βούλγαρης

http://syletpatr.blogspot.gr/2013/06/blog-post_12.html


ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Πλάτανος:

Ένας διαχρονικός πολιτισμός
Συγγραφέας: Νικόλαος Σπ. Βούλγαρης

Μας ξάφνιασε ευχάριστα με το νέο του βιβλίο, ο Μεσολογγίτης συγγραφέας, Λυκειάρχης Θεολόγος, π. Νομάρχης Κυκλάδων & π. Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Νίκος Σπ. Βούλγαρης, με τίτλο ΠΛΑΤΑΝΟΣ: Ενας διαχρονικός πολιτισμός. Σήμερα έχουμε την τιμή και τη χαρά να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την είδηση.
Είναι μια γλαφυρή διαλογική Πεζογραφία, που αναδεικνύει με μοναδικό, λογοτεχνικό τρόπο διαχρονικά ηθογραφικά στοιχεία, με κεντρικό προσδόκιμο τον Πολιτισμό που παρήγαγε ο Πλάτανος. Το βιβλίο εκδόθηκε με ολοπρόθυμη χορηγία αγαπητού Πλατανιώτη μετανάστη στην Αμερική, του Γιάννη Νικολάου Δανιά, για τον οποίο γίνεται τιμητική αναφορά σε ειδική σελίδα.





Το έργο εκτείνεται σε τρία μέρη – τρεις εποχές. Μιλάει για την πολιτιστική ζωή, την παραγωγή των κατοίκων, τη μορφωτική ανέλιξη των παιδιών του Πλατάνου, για τους Ευεργέτες. Ιδιαίτερα αναφέρεται στον ξενιτεμό και τους Μετανάστες, που κουβάλησαν τον πολιτισμό τους και τον διατήρησαν σε ξένες χώρες, ιδίως στην Αμερική. Πηγές του έργου είναι οι ίδιοι οι διαχρονικοί κάτοικοι του Πλατάνου που μιλάνε εκ βαθέων.




Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου, του Τουριστικού και Εξωραϊστικού Ομίλου και του Συλλόγου των Αθηνών, στην πλατεία του Πλατάνου την Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013, μετά τη θεία Λειτουργία.



Παρουσιαστές και σχολιαστές, ως συνεχιστές της παράδοσης, θα είναι οι Πλατανιώτες νέοι επιστήμονες:
·        Γεώργιος Αναστασίου Χρυσικός, Φιλόλογος Καθηγητής,
· Κωνσταντίνος Θεοδώρου Ξύδης, Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός
·        Ανδρέας Ιωάννου Βλάντης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.  
Σημειώνουμε ότι: Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου τούτου, θα διατεθούν από τον Συγγραφέα υπέρ των ενοριακών Ιερών Ναών Αγίου Νικολάου και Αγίας Παρασκευής, για έργο που θα υποδειχθεί από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.






ΕΔΩ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ - Διαχειριστικό έλεγχο στα ιδρύματα Ναυπακτου, ζητούν οι Αιτωλοακαρνάνες

Διαχειριστικό έλεγχο

στα ιδρύματα Ναυπακτου,

ζητούν οι Αιτωλοακαρνάνες



Κορυφώνεται το ενδιαφέρον του Συλλόγου "Αιτωλ/νων Αχαΐας", για την κατάσταση που επικρατεί στη διοίκηση - διαχείριση στα ιδρύματα και κληροδοτήματα στη Ναυπακτία.

Με αμείωτο το ενδιαφέρον, συγκαλείται το Δ.Σ. του Συλλόγου, ώστε θεσμικά να εξεταστεί κάθε ενδεχόμενο ενεργειών και παρέμβασης προς τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές για την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου και της τοπικής κοινωνίας, ώστε να μη υπάρχουν σκιές, και να δημοσιοποιηθούν κάποτε αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα των διαχειρίσεων κάθε κληροδοτήματος, ιδρύματος, Δωρεάς κλπ. αφού βέβαια προηγηθεί διαχειριστικός και τακτικός έλεγχος.

Παρακάτω σχετικό Δ. Τύπου που μόλις κυκλοφόρησε 





Πάτρα, 6 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Μετά από απαίτηση – επιθυμία πολλών μελών του Συλλόγου και πολλών ομογενών μας που ενδιαφέρονται ειδικότερα, για τα σχετικά ζητήματα των μεγάλων δωρεών, ευεργετών, κληροδοτημάτων, ιδρυμάτων και για τη νομιμότητα στη διαχείριση τους, αλλά και εισήγηση - πρόταση – πρόσκληση του προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου των Αιτ/νων Αχαΐας «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», θα συνέλθει προσεχώς το Δ.Σ. να συζητήσει το σώμα, και λάβει νόμιμα  απόφαση, για πιθανόν παραπέρα ενέργειες και ουσιαστική παρέμβαση, και προτείνει στις αρμόδιες κατά περίπτωση Αρχές, πλήρη διαχειριστικό και τακτικό φορολογικό έλεγχο, και στη συνεχεία δημοσιοποίηση των εκθέσεων των ελεγκτικών οργάνων, όσον αφορά το συμφέρον του Δημοσίου, και της τοπικής Κοινωνίας.
Ειδικότερα, σχετικά με την πιθανή κακοδιαχείριση, φημολογούμενες ατασθαλίες, και έλεγχο στη διοίκηση - διαχείριση  και λειτουργία στα τριάντα (30) μεγάλα κληροδοτήματα – δωρεές, της περιοχής Ναυπακτίας, αλλά και του νομικού  προσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου, που φιλοξενεί τις περισσότερες γραμματείες των ιδρυμάτων, ενεργοποιώντας το σκοπό «υποχρέωση - δικαίωμα» που απορρέει από το άρθρο 3 §  3.1.β του ισχύοντος καταστατικού του συλλόγου μας.

Προτείνεται να τεθεί επίσης σε συζήτηση και το ζήτημα, ελέγχου της νομιμότατος-διαχείρισης, για το τι ακριβώς έγινε και γίνεται και με τις Διαθήκες, δωρεές, κληροδοσίες κ.λ.π, του μεγάλου και ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος, υπέρ του κοινωνικού συνόλου, και του Δημοσίου συμφέροντος,  που αφορούν και στα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, μοναστήρια, ενορίες, κλπ της  μητρόπολης Ναύπακτου, λόγω των πρωτοφανών για την περιοχή γεγονότων, όσων ήδη έλαβαν δημοσιότητα και όχι μόνο.

Για το σκοπό αυτό ο Σύλλογος ΚΑΛΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΣ & ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, να προσκομίσει κάθε στοιχείο – πληροφορία – καταγγελία – που αφορά την υπόθεση, επώνυμα και με αποδεικτικά στοιχεία, είτε «ανώνυμα» αλλά με αποδεικτικά στοιχεία.

Με μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση, η συνολική αξία κάποιων από τα  κληροδοτήματα [χρεόγραφα, λίρες, μερίσματα, κτίρια, οικόπεδα, γήπεδα εκτάσεις κ.λ.π] φαίνεται να ξεπερνάει τα 100.000.000 ΕΥΡΩ και κατά ανεξακρίβωτες πληροφορίες, ήδη φέρεται ότι, το 75 % έχει ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ και ΑΝΑΛΩΘΕΙ, αλλά δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό αναλυτικά, τι έγινε με τη διαχείριση τα αποθεματικά κλπ.


Μη τεκμηριωμένες αναφορές δεν θα λαμβάνονται υπ όψη. Οι συνεργασίες - καταγγελίες κ.λ.π. υλικό μπορούν να αποστέλλονται:

1. Ταχυδρομικά: 
ΙΩΑΝΝΗ Ν. ΠΟΡΦΥΡΗ Πρόεδρο Αιτ/νων Αχαϊας, Αργυροκάστρου 48, 26224 ΠΑΤΡΑ

2. Μέσω e mail:

3. Μέσω Facebook:





 (Για πληροφορίες & συνεννόηση, τηλεφωνήσατε: 
κ. Γιάννη Πορφύρη
τηλ. 6974438311, 2610277773, 6988072725,   e mail¨:



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                       Τ.Σ.Υ
            ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΠΟΡΦΥΡΗΣ

ΕΔΩ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΑΠΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΠΩΛΕΙΑ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ
ΑΠΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ


Με την πέννα του ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΡΦΥΡΗ

Μας καταγγέλλουν ότι «χάθηκαν» (!) από τον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αμπελακιώτισσας, Ναυπακτίας, οι εικονιζόμενες, ιερές εικόνες, του «Αγίου Νικολάου» και του «Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου».




ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ



Παρακαλούμε όσους γνωρίζουν την παραμικρή πληροφορία για το που βρίσκονται οι δύο εικόνες, να  επικοινωνήσουν το συντομότερο, με τις αρμόδιες Αρχές:
την Αστυνομία, την Ασφάλεια, την Εισαγγελία, την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου, τον εφημέριο Αμπελακιώτισσας κ.λ.π.


ιΙ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ


Το θέμα δεν θα μείνει ως έχει.
Αδυνατούμε μάλιστα, να πιστέψουμε την πληροφορία, ότι ενώ επώνυμος κάτοικος - ενορίτης, του χωριού, ασχολήθηκε με το πολύ σοβαρό ζήτημα, δυστυχώς, έλαβε εγγράφως και ενυπόγραφα,  την επίσημη απάντηση «υπεκφυγής», ότι: «…δεν εξηγεί τι έννομο συμφέρον έχει…»!!!
Δηλαδή, μας λέει, και υπογράφει (ο αρμόδιος κληρικός), ότι όταν  θα εξαφανίζονται τα ιερά μας κειμήλια, θα πρέπει πρώτα, «να εξηγούμε το έννομο συμφέρον» μας, για να τα προστατέψουμε!!!
Σε ποιόν να το εξηγούμε, αγαπητέ μας πατέρα;;; Σε σένα;;; Πας καλά;;;
Αντί να εξηγούν οι κύριοι, οι αρμόδιοι προς φύλαξη, το τι ακριβώς έπραξαν, για να μη «κάνουν φτερά» τα ιερά μας κειμήλια… κάνουν και το δάσκαλο νομικών ζητημάτων, μήπως και φοβηθεί «ο νοικοκύρης» !!!
Και δεν εξηγούν τουλάχιστο, ούτε το που ακριβώς κατήγγειλαν και πότε, την κάθε εξαφάνιση!!!...




Προσοχή!!! Προσοχή!!!
Επειδή θα αποστείλουμε το ζήτημα, επωνύμως, με στοιχεία, και στην Interpol, καλούνται ΟΛΟΙ, όσοι γνωρίζουν το παραμικρό, να ενεργήσουν ΤΩΡΑ… πριν να είναι αργά.
Ελπίζουμε να ακούει κάποιος, και στην ενορία, αλλά και στην αρμόδια Ιερά Μητρόπολη.
(Συνεχίζεται)




Υστερόγραφο:
Σας κοινοποιούμε την ειδική φόρμα  γιά καταγγελία στην Ιντερπολ.

Μπορεί ο οποιοσδήποτε γνωρίζει, να καταγγείλει στην Ιντερπολ, επώνυμα, ηλεκτρονικά, τις απώλειες "Εργων Τέχνης" - Ιερών Εικόνων - Ιερών Λειψάνων- που για τους Ορθόδοξους χριστιανούς είναι Ιερά Κειμήλια αφιερωμένα στη Λατρεία.
Εντός των ημερών θα το κάνουμε και ως Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Αχαϊας!

ΕΔΩ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ - Αφαντος ο Ηγούμενος της Αμπελακιώτισσας;; Ποιός διοικεί το μοναστήρι;;

Αφαντος ο Ηγούμενος

της Αμπελακιώτισσας;;

Ποιός διοικεί το μοναστήρι;;

Ερωτηματικά από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΡΦΥΡΗ


Πώς είναι δυνατό να έχουμε ξεχάσει την όψη του Ηγουμένου της Μονης της Αμπελακιώτισσας, με τόσα θέματα στην επικαιρότητα;



Ευλογείτε πατέρα Πολύκαρπε! Την ευχή σας!
Πέρασαν 42 μέρες από την μέρα της "κλοπής"



Δεν θά ’πρεπε να κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση και ενημέρωση, για το τι απέγινε με τις περιβόητες έρευνες, γιά ανεύρεση των "δραστών" της κλοπής του Αγίου Λειψάνου;



Χάθηκε η δεύτερη λειψανοθήκη -που "δεν είχε αξία"- όπως δηλώθηκε επίσημα. Καλά μ' αυτό, αλλά η πρώτη, η  παλαιά λειψανοθήκη, που "είχε αξία", τί απέγινε;;;
Ούτε αυτή, βρέθηκε;;;
Η αρμόδια  αστυνομία, τίποτα ακόμα;
Οι σύλλογοι του χωριού;




Και ένα άλλο. Τόοοσα έγγραφα, πάνε κι έρχονται προς και από την Αμπελακιώτισσα. Σε διάφορες υπηρεσίες. Πού είναι άραγε, αυτό το "ρημάδι" το γραφείο/στρατηγείο, του Αγίου Ηγουμένου; Να το δούμε επί τέλους. Υπάρχει;
Πού;;; Μήπως δεν υπάρχει;




Γιατί διάφορα άρχισαν να ψιθυρίζονται και μόνο ο ίδιος ο Ηγούμενος προσωπικά μπορεί και πρέπει να διαλύσει τις απορίες, που όσο και να λέγονται από αφελείς, έχουν κάποια βάση, όταν δεν βλέπει κανείς εύκολα, δημόσια, ούτε τον  Ηγούμενο, ούτε και τους  μοναχούς του στο μοναστήρι.




Μήπως θά πρέπει, όσο είναι νωρίς, να βρεί "δικό" του γραφείο ο Ηγούμενος της Αμπελακιώτισσας, και κυρίως δικό του δικηγόρο? Λέω. Μήπως;
Και ένα άλλο, τελευταίο. Μήπως θα πρέπει να κλειδώνει πολύ καλά, το γραφείο, τα βιβλία και κυρίως τη σφραγίδα του μοναστηριού;
Λέω. Μήπως; Και να υπάρχει  μόνο μία σφραγίδα. Για το καλό του και μόνο!!!
Τσουνάμι φαίνεται να έρχεται. Δε βλέπει τα σύννεφα;;;  


ΕΔΩ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ - Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ 
Ι.Μ. ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ
http://2.bp.blogspot.com/-Q5OE7Emc5m8/UU7DEtndJmI/AAAAAAAABS4/CMprQjI13js/s1600/000.jpg
Γράφει ο Γιάννης Πορφύρης


Αναρωτήθηκε κανείς τι συμβαίνει με την ακίνητη περιουσία του Μοναστηριού; Υπάρχει ενημερωμένο κτηματολόγιο - περουσιολόγιο;;Ενημερώνεται τακτικά και σε κάθε μεταβολή;;; Τηρούνται οι όροι των ΔΙΑΘΕΤΩΝ;; Δίνονται στη δημοσιότητα να μαθαίνει ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΛΑΟΣ όλες οι λεπτομέρειες, που σίγουρα δικαιούται;;; 


Το πρώτο κτηματολόγιο του μοναστηριού [ΚΩΔΙΚΑΣ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ] συντάχθηκε το 1835, με την υπ' αριθ. 3356/11-7-1835 διαταγή Νομαρχίας Αιτ/νίας. Αποτελείτο από 280 σελίδες!! (κάποιοι κλέφτες εσκισαν 15 σελίδες από 185 - 199 να σκεπάσουν κλεψιές!!) 


Αν κανείς αναλογιστεί το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας της Ι.Μ. σίγουρα θα απορήσει.. άραγε σήμερα, τι απέμεινε;;; Κάποιος ή κάποιοι έπρεπε να ενημερώνουν τους πιστούς ..... Πάμε λοιπόν να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα....



1. Το ...οικόπεδο (σπιτότοπος) ή μοναστηροτοπος ολόγυρα της ΙεράςΜονής, δέκα στρέμματα  ξηρικά και 1/2 ποτιστικό.
2. Θέση ΜΗΛΙΤΣΑ 1 στρ ξηρικό,
3. Θέση ΛΟΓΓΑ στον Πόδο 8 στρ. ποτιστικά και ένα σπίτι,
4. Θέση ΡΟΤΖΙΕΡΑ στον Πόδο 8 στρ. ποτιστικά,
5. Θέση ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ στον Πόδο 2 στρ ποτιστικά,
6. ΧΩΡΙΟ ΠΟΡΙΑΡΙ, 80 στρ ποτιστικά και 35 ξηρικά με ΕΝΑ ΜΕΤΟΧΙ, άλλα 2 δωμάτια, μία εκκλησία, ένα σπίτι, αμπέλι 1 στρ. και 30 οπωροφόρα δέντρα (μια εληά).
7. ΧΩΡΙΟ ΠΟΡΙΑΡΙ, θέση ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ, 22 στρ. ποτιστικά και 18 ελαιόδεντρα.
8.ΧΩΡΙΟ ΣΤΡΑΝΩΜΑ, θέση ΜΠΑΓΕ & ΠΑΠΟΥΤΣΗ, 13 στρ.
9. ΧΩΡΙΟ ΣΤΡΑΝΩΜΑ, θέση ΘΡΑΜΗΣ 8 στρ. ποτιστικά,
10.ΧΩΡΙΟ ΣΤΡΑΝΩΜΑ,  θέση ΑΜΠΟΥΛΟΙ, 8 στρ ποτιστικά,
11.ΧΩΡΙΟ ΣΤΡΑΝΩΜΑ, θέση ΚΑΛΟΓΕΡΟΛΑΚΟΣ 31 στρ.
12 ΧΩΡΙΟ ΣΤΡΑΝΩΜΑ, θέση ΑΓΡΑΠΙΔΙΑ, 25 στρ.
13.ΧΩΡΙΟ ΣΤΡΑΝΩΜΑ, θέση ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 στρ.,
14.ΧΩΡΙΟ ΣΤΡΑΝΩΜΑ, θέση ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 στρ.,
15.ΧΩΡΙΟ ΣΤΡΑΝΩΜΑ, θέση ΓΚΟΛΙΑΚΟΥ 4 στρ.,
16.ΧΩΡΙΟ ΣΤΡΑΝΩΜΑ, θέση  ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ 6 στρ.,
17. ΧΩΡΙΟ ΓΑΛΑΤΑΣ θέση ΜΑΛΕΪΚΑ 20 στρ. ξηρικά,
18. ΧΩΡΙΟ ΓΑΛΑΤΑΣ θέση ΛΑΖΑΡΑΚΙ 10 στρ ξηρικά,
19. ΧΩΡΙΟ ΓΑΛΑΤΑΣ θέση ΠΕΡΙΘΩΡΙ 24 στρ. ξηρικά,
20.ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΚΙ 14  14 στρ.
21.ΧΩΡΙΟΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΠΕΝΤΑΤΙΟΙ 14 στρ.
22.ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΠΛΑΓΙΑ 6 στρ. 
23 ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΑΝΩ ΤΣΙΟΚΑ 3 στρ.
24 ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΜΕΣΙΝΗ ΤΣΙΟΚΑ 2 στρ.
25.ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΚΑΤΩ ΤΣΙΟΚΑ 3 3 στρ. 
26.ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση  ΠΛΑΓΙΑ 10 στρ. 
27.ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση  ΠΛΑΓΑΚΙΑ 6 στρ. 
28 ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΑΓΚΟΡΤΣΙΑ 2 στρ.
29.ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΤΑΡΑΤΣΑ 2 στρ.,
30.ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΚΟΤΟΥΠΑ 5 στρ.,
31.ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΛΕΥΚΑ 2 στρ.,
32 ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΑ 5 στρ.,
33.ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΑΒΟΥΓΙΑ 2 στρ.,
34.ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗ 1 στρ.,
35.ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ 1 στρ.,
36.ΧΩΡΙΟ ΠΕΝΤΑΓΥΙΟΙ θέση ΛΟΓΓΑ 2 στρ.,

37 ΧΩΡΙΟ ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΣ θέση ΚΑΤΩ ΒΡΥΣΗ 1 στρ.,
38.ΧΩΡΙΟ ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΣ θέση ΣΚΑΦΙΔΟΥΛΑ 2 στρ.,
39.ΧΩΡΙΟ ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΣ θέση ΑΛΩΝΙ 4 στρ.,
40.ΧΩΡΙΟ ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΣ θέση ΑΓΡΑΠΙΔΙΑ 3 στρ.,
41.ΧΩΡΙΟ ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΣ θέση ΛΑΚΟΣ 4 & 1/4 στρ.,
42.ΧΩΡΙΟ ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΣ θέση ΜΕΤΟΧΙ 1 & 1/4 στρ.,
43.ΧΩΡΙΟ ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΣ θέση ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 8 στρ.,
44.ΧΩΡΙΟ ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΣ θέση ΚΗΠΑΚΙΑ 12 στρ.,
45.ΧΩΡΙΟ ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΣ θέση ΠΕΤΡΑ 4 στρ.,
46.ΧΩΡΙΟ ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΣ θέση ΛΑΓΚΑΔΙΑ 8 στρ.,
47.ΧΩΡΙΟ ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΣ θέση ΠΑΛΙΟΥΡΓΙΑΣ 10 στρ.,

48.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΜΑΚΡΥΧΩΡΑΦΑ 3 & 1/22 στρ.,
49.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΖΕΡΕΛΙ 3 στρ.,
50.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΖΙΟΜΠΟΣ 2 & 1/2 στρ.,
51.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΜΑΚΡΥΧΩΡΑΦΑ 2 & 1/2 στρ.,
52.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΒΡΕΜ ΑΛΩΝΙ  1 & 1/4 στρ.,
53.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΑΓΡΑΠΙΔΙΑ 1 & 1/4 στρ.,
54.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΜΠΟΖΙ 3 & 1/4 στρ.,
55.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ 2 2 & 1/4 στρ.,
56.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΚΑΡΥΑ 2 & 1/4 στρ.,
57.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ 1 στρ.,
58.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΑΝΩ ΧΩΡΙΟ 1 στρ.,
59.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΔΕΝΤΡΑΚΙ 1 & 1/4 στρ.,
60.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΤΡΙΖΙΛΑ 3 στρ.,
61.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΚΕΡΑΣΟΥΛΑ 1 & 1/4 στρ.,
62.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΒΡΩΜΟΒΡΥΣΗ 5     στρ.,
63.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΚΡΕΜΑΣΗ 1 στρ.,
64.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΘΕΟΥΛΗ 2 στρ.,
65.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΠΑΣΑΓΙΑΝΝΗ 1 & 1/4 στρ.,
66.ΧΩΡΙΟ ΠΩΚΙΣΤΑ θέση ΑΝΩ ΠΩΚΙΣΤΑ 1 & 1/4 στρ.,

67.ΧΩΡΙΟ ΑΒΟΡΑΝΗ θέση ΠΗΓΑΔΙΑ 3 στρ.,
68.ΧΩΡΙΟ ΑΒΟΡΑΝΗ θέση ΑΛΟΓΟΒΡΥΣΗ 1 στρ.,
69.ΧΩΡΙΟ ΑΒΟΡΑΝΗ θέση ΜΕΓΑΣ ΛΑΚΟΣ  1 & 1/4 στρ.,
70.ΧΩΡΙΟ ΑΒΟΡΑΝΗ θέση ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ  1 & 1/4 στρ.,
71.ΧΩΡΙΟ ΑΒΟΡΑΝΗ θέση ΣΑΘΑΣ   1 & 1/4 στρ.,
72.ΧΩΡΙΟ ΑΒΟΡΑΝΗ θέση ΕΠΑΝΩ ΛΙΒΑΔΙ  1 στρ.,
73.ΧΩΡΙΟ ΑΒΟΡΑΝΗ θέση ΝΙΚΟΥ ΡΑΧΗ  1 στρ.,
74.ΧΩΡΙΟ ΑΒΟΡΑΝΗ θέση ΓΟΥΡΝΑ  1 & 1/4 στρ.,
75.ΧΩΡΙΟ ΑΒΟΡΑΝΗ θέση ΔΕΣΗ  1 & 1/4 στρ.,
76.ΧΩΡΙΟ ΑΒΟΡΑΝΗ θέση ΛΙΘΑΡΟΤΥΡΟΣ  1  στρ.,
77.ΧΩΡΙΟ ΑΒΟΡΑΝΗ θέση ΤΖΑΡΝΟΥΚΛΙΑ  4 & 1/2 στρ.,

78.ΧΩΡΙΟ ΠΟΡΙΑΡΗ θέση ΜΕΛΙΚΟΚΙΑ  2 & 1/2 στρ.,
79.ΧΩΡΙΟ ΠΟΡΙΑΡΗ θέση ΑΜΠΕΛΙΑ ΛΑΚΑΣ  9 στρ.,
80.ΧΩΡΙΟ ΠΟΡΙΑΡΗ – ΣΤΡΑΝΩΜΑ & ΔΟΡΔΙΤΣΑ 1.600 στρ. λιβάδια για βοσκή,
81.ΧΩΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝΗ θέση ΜΑΛΑΘΟΥΝΑ 2.000 στρ λιβάδια για βοσκή,
82.ΧΩΡΙΟ ΠΟΔΟΣ θέση ΜΟΝΟΒΥΖΟΥ 1.000 στρ. λιβάδια
83.ΧΩΡΙΟ ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΣ 2.000 στρ λιβάδι για βοσκή.

84. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΨΩΡΟΛΙΘΙ 2 & ¼ στρ.
85. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΛΟΥΚΑ ΛΑΚΑ 2 & ¼ στρ.
86. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΑΝΩ ΨΩΡΟΛΙΘΙ 10 στρ.
87. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ 4 & ½  στρ.
88. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΑΛΩΝΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ  ¼ στρ.
89. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΚΗΠΟΣ   ¼ στρ.
90. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΑΛΩΝΑΚΙ  ¾  στρ.
91. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΚΑΣΤΑΝΙΑ 3 & ¼ στρ.
92. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΚΗΠΟΣ ΜΑΖΑ ¾  στρ.
93. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΑΝΑΤΟΛ ΜΕΤΟΧΙ 1 & ¼ στρ.
94. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΤΟΥΡΝΑ 2 & ½ στρ.
95. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΚΗΠΟΣ ΣΤ ΑΜΠΕΛΙ ¼ στρ.
96. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΔΙΑΚΟΠΙ ¾ στρ.
97. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΜΑΡΜΑΡΑ 1 στρ.
98. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΚΑΡΓΙΕΣ 1 στρ.
99. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ θέση ΒΑΡΕΝΟΥ 500 στρ. λιβάδι
100. ΧΩΡΙΟ ΧΩΜΟΡΗ υπόλοιπα 41 ½ ποτιστικά & 25 & ¾ στρ. ξηρικά 

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΕ ΔΕΝΔΡΑ ΟΠΟΡΩΦΟΡΑ
ΧΩΡΙΟ ΛΟΜΠΟΤΙΝΑ θέση ΑΠΙΔΙΑ 3 στρ και 50 καστανιές
ΧΩΡΙΟ ΛΟΜΠΟΤΙΝΑ θέση ΛΙΝΑΡΑΚΙΑ  4 στρ και 60 καστανιές
ΧΩΡΙΟ ΣΑΛΩΝΑ θέση ΚΑΣΤΡΙ 8 ελαιόδεντρα
ΧΩΡΙΟ ΣΑΛΩΝΑ θέση ΚΑΣΤΡΙ 8 ελαιόδεντρα

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΕ ΜΕΤΟΧΙΑ [ΝΑΟΥΣ & ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ]
1. Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΩΤΗΡΩ χωριού Σίμου με περιουσία τα ΛΟΥΤΡΑ ΣΤΑΧΤΗΣ.
2. Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΩΣ κοντά στην Τερψιθέα Ναυπακτίας
3. Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ  μεταξύ Πλατάνου Περίστας
4. Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ του χωριού Περίστας,
5. Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΒΑΡΕΝ, Ι.Μ.  μεταξύ των χωριών Πόδου και Ελευθέριανης.
6. Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΒΑΔΙΩΤΙΣΣΑ στο χωριό Χώμορη,
7. ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ χωριό Πόριαρη
8. ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ χωριό Πενταγιοί

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΑ Η ΜΗ
ΧΩΡΙΟ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ, μια οικία θέση ΠΑΠΑΝΤΡΕΪΚΑ διώροφη, που δώρησε στη Μονή η ευεργέτιδα μακαριστή κα ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ!
ΧΩΡΙΟ ΠΟΡΙΑΡΗ μια αγροικία και μικρός οικίσκος
ΠΟΛΙΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ διώροφος οικία με ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ και ΤΡΙΑ ΔΥΑΡΙΑ. Μέγας δωρητής ο αείμνηστος νομίατρος Σπυρίδων Αν. Παπαιωαννίδης.
ΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ, ακίνητο αγνώστων λοιπών τεκμηριωμένων στοιχείων.
ΠΟΛΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, ακίνητο αγνώστων λοιπών τεκμηριωμένων στοιχείων.

ΔΩΡΕΕΣ ΣΕ ΡΕΥΣΤΟ
Ο ομογένής εξ ΗΠΑ Νικόλαος Κ. Πετσίνης επανειλημμένως με εμβάσματα μεγάλα.
Ο αείμνηστος νομίατρος Σπύρος Αν. Παπαιωαννίδης, ομοίως.
Ο μέγας ευεργέτης Νικόλαος Κ. Δανιάς έδωσε δυο φορές. Την α φορά 1.000.000 δρχ και τη δεύτερη 2.000.000 δρχ.
Ανώνυμοι εκ Μεσολογγίου, Παπαδάτες, Μακρυνού κλπ δίνουν κατ’ έτος σημαντικά ποσά σε λάδι και χρήματα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ – ΔΙΔΑΓΜΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
Ο κόσμος τόχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι….. ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΓΕΝΙΚΟ έχει συμβεί!!!
Ο μπαρμπας από εκείνα τα μέρη που είχα συναντήσει στην Πάτρα, στο Μαρκ΄λατο, μου είπε μια άλλη παροιμία… ΠΑΡΤΕ ΔΙΑΟΛΟΙ ΚΑΠΙΣΤΡΑΝΕΣ…. Αυτό συνέβη στο μοναστήρι!
Κ.κ. Εισαγγελείς, κ.κ. Σύλλογοι τοπικοί, κ.κ. Σύλλογοι φίλων της Μονής, ΤΡΕΞΤΕ, ΕΡΕΥΝΗΣΤΕ, ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ & «ΓΡΑΠΩΣΤΕ» ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΜΠΙΖΝΕΜΑΝ!!!! Εχετε καθήκον, έχετε ευθύνη, ΕΝΩΠΙΟΝ ΘΕΟΥ, ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΕΝΩΠΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ!!!
ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΜΕ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ….ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ!

Πηγές & βοηθήματα:
---------------------------
Ι.Δ. Καλλιαμβάκου ΚαλιαμβάκουΙΣΤΟΡΙΑ Ι.Μ. ΚΟΖΙΤΣΗΣ
Χ.Δ. Χαραλαμππόπουλου ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ 
Αθ. Δαμιανού Ι.Μ. ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Κ.Δ. Παπαδημητρίου ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ - ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ